22 Ene, 2019 - 01:24
Menú

Comentarios

Va dir ...

--

Online?
Actualmente hay 311 invitados y 0 usuarios registrados en línea.

Puedes loguearte o crear una cuenta nueva aqui.

e-madrid.org

e-barcelona.org
Mascarell: "Montoro debe entender que no es malo destinar dinero a la Cultura"

Un plenario unipersonal

Manifiesto de los trabajadores del MACBA

El Macba despide a nueve trabajadores, el 10% de su plantilla

NUEVO PLAN DE MASCARELL

e-norte

e-sevilla.org
[no title]

[no title]

[no title]

[no title]

[no title]

  Noticias Hoy:

2619 lecturas 
salvem el cabanyal

La polèmica suscitada la darrera setmana sobre la subvenció de 'Cabanyal Arxiu Viu', no ha aconseguit frenar el projecte, que comença avui i romandrà fins el proper divuit de desembre, per a reivindicar la preservació del patrimoni cultural del barri marítim de la ciutat de València.

LAURA BAYARRI. 12 desembre 2011

 Cabanyal Arxiu Viu arranca avui. Es tracta d’un projecte realitzat per l’associació La Esfera Azul i patrocinat pel Ministeri de Cultura, amb l’objectiu de preservar el patrimoni cultural del barri valencià. La polèmica suscitada pel govern valencià sobre la suposada interessada subvenció del Ministeri amb vistes a les eleccions generals, no ha aconseguit arrabassar els ànims i intencions dels artistes, historiadors, arquitectes, especialistes en urbanisme o associacions de veïns que participen en el projecte. Tampoc les dels seus organitzadors. “La contribució del Ministeri de Cultura es va forjar abans del mes de març, quan encara no s’havia avançat la data de les eleccions”, aclareix, un cop més, una de les directores de La Esfera Azul, Lupe Frígols. Entre les moltes associacions, entitats i personalitats convidades a participar-hi, ha estat també el govern valencià, no obstant això aquest ha declinat l’oferta. “La nostra Administració ignora prou la cultura, per això tanca festivals i sales de teatre”, confirma Frígols. “Tenen altre tipus d’interessos”, remata. No obstant, el propòsit d’aquestes jornades no és motivar una batalla política, sinó “crear un diàleg sobre la preservació del patrimoni cultural”, assegura Bía Santos, una de les organitzadores.
Des d’aquesta vesprada i fins el proper divuit de desembre es duran a terme diverses activitats artístiques, culturals, socials i educatives, de vegades amb l’ús de les noves tecnologies, per a reivindicar el patrimoni del Cabanyal a través de la seua memòria i identitat. Les propostes dels tres primers dies, del dotze al catorze, tindran lloc a l’Ateneu Marítim, ubicat al carrer de la Reina 68. La resta es realitzaran a diversos indrets emblemàtics de la zona.

L’escriptor José Luís Sampedro, que va viure a València fa anys, ha estat una de les persones que s’ha allargat fins al districte marítim de la ciutat per manifestar la seua opinió

Cabanyal Arxiu Viu té la singularitat de ser un conjunt d’accions dutes a terme a l’espai real o a Internet. Així, moltes de les propostes es poden gaudir a la web de les jornades. Una d’elles és Hablemos sobre el Cabanyal, un collage de testimonis audiovisuals de més de cent persones que relaten la seua relació amb el barri, així com les seues vivències, records d’infantesa o de guerra i postguerra. Bía Santos, la coordinadora de les gravacions, adverteix que no totes les persones que hi participen són veïns del Cabanyal, “alguns són estrangers que s’han quedat abismats amb les pecualiaritats del barri”. L’escriptor José Luís Sampedro, que va viure a València fa anys, ha estat una de les persones que s’ha allargat fins al districte marítim de la ciutat per manifestar la seua opinió. Santos recorda una de les frases de l’autor de La vieja sirena, diu així: “El cabanyal és una manera artística de viure la vida”.

Cabanyal. Patrimonio cultural, participación ciudadana e iniciativas de futuro és un cicle de taules redones en les quals intervindran especialistes en arquitectura, urbanisme, conservació del patrimoni o associacions veïnals, i on es plantejaran els riscs de la pèrdua de la identitat en les ciutats contemporànies, així com les alternatives que podrien pal·liar-ho. Faustino Villora, de la plataforma Salvem el Cabanyal, Itziar Vellido, d’ADR-architectes, Josep Maria Montaner, catedràdic de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona o Pablo Longoria, director de projectes de World Monuments Fund, són alguns dels convidats. “La nostra finalitat última és demostrar que el Cabanyal té futur, i no és la destrucció. És restaurar-lo i preservar-lo”, apunta Bía Santos.

L’art al Cabanyal
Sota el títol Derivas virtuales en el Cabanyal, comissariat per Emilio Martínez, es presenta una mostra de treballs artístics geolocalitzats, realitzats per diversos artistes que treballen amb les noves tecnologies de la comunicació i la informació. D’aquesta manera podem trobar Previsión de olas y viento frío, de Clara Boj i Diego Díaz, una ficció sonora per a telèfons mòvils que transcorre pel Cabanyal, o CodeCabanyal, de Manuel Ferrer i Alena Mesarosova, un projecte que connecta l’espai físic del barri amb els seus edificis més emblemàtics, alguns d’ells ja desapareguts.

La revista-objecte La más bella ofereix, a més, una edició monogràfica sobre el barri valencià anomenada La más bella playa. L’objectiu en posar en evidència la “indissociable relació del Cabanyal amb la mar i la platja”. La publicació vol, a més, valoritzar els elements monumentals de la zona marítima, creant un xicotet monument portàtil que els usuraris puguen fer servir en altres llocs, barris o ciutats, deixant la porta oberta a la possibilitat de recollir aquestes experiències que permeten mapejar el feedback del seu ús. 
Lunes, 12 Diciembre, 2011   Enviar esta historia a un amigo  Versión imprimible  

Technorati iconDigg icondel.icio.us iconYahoo MyWeb iconGoogle iconMeneame icon

Comentarios

Mostrar Orden
por Anonymous
en 12 dic, 2011
[ Respuesta ]

Barberá quiere colocar a valencianos en Cultura para desbloquear el Cabanyal
por smadmin
en 14 dic, 2011
[ Respuesta ]

EX-AMICS DE L'IVAM

Buscar Google
Búsqueda

InterACCIONES (post) ELECTORALES


Sobre las relaciones del arte con los mecanismos de participación política, no sólo electoral

Ara TV


e-valencia TVDestrucción a toda costa
Informe anual de Greenpeace que analiza el estado del litoral Entre el lamento general y la falta de acción política para protegerlo, el litoral se nos sigue escapando entre las manos. Descargar PDF
Nuevo informe 2007

Relacionado

La noticia más leída en relación al tema salvem el cabanyal:
Cabanyal 2012: ¿Año 0?

Llenguatge
Idioma preferido:


Revista Mono


Mono Special Edition: e-valencia. Stuttgart. On Difference #1

Mono Blog


Tribuna blogs

*

*

*

AVUI

Bienal de Valencia
»»Bienal de Valencia_Participa««

»»Bienal de Valencia_Noticias««

»»Bienal de Valencia_Info««

Categorías

Ciutadans
 


 ¿Has perdido tu contraseña?
 ¿Nuevo usuario? ¡Registrate!